Tähtimyyjälle on aina töitä

Tähtimyyjäksi ei synnytä, vaan myyjän taitopaletti on jokaisen itsensä haastamisesta pitävän ihmisen saavutettavissa. Jos haluat oppia todella hyväksi myyjäksi, niin pystyt siihen varmasti.

Tähtimyyjän tärkein ominaisuus on ehdottomasti asenne. Tähtimyyjä ajattelee olevansa hyvä myyjä. Hänellä on taito nähdä asioiden positiiviset puolet ja kehitysmahdollisuudet.

Tähtimyyjä kehittää itseään koko uransa ajan ja nauttii siitä, että voi aina keksiä keinoja olla vielä parempi. Tämä onkin ehkä tärkein tekijä, joka erottaa keskivertomyyjät alan todellisista tähdistä. Huiput haluavat aina vain paremmiksi ja etsivät aktiivisesti keinoja kehittyä työssään.

Myyntityössä on aina uutta opittavaa: tekniikkaa, lainsäädäntöä ja vaikka mitä. Myyjän työ on tänä päivänä yhä vahvemmin asiantuntijan työtä. Tietotulvassa tähtimyyjä ei kuitenkaan koskaan oleta tietävänsä mitään. Hän ottaa asioista selvää niin paljon kuin voi ja lähtee avoimin mielin kiinnostuneena auttamaan asiakasta. Hän kyselee, kuuntelee ja keksii keinoja, joilla hänen edustamansa tuote tai palvelu ratkaisee asiakkaan tarpeita. Tätähän myynti on – pitää tietää tarkalleen mitä pystyy tarjoamaan ja sitten keskittyä täysillä siihen toiseen osapuoleen, jotta osaa sanoa kohtaavatko nämä kaksi.

Tähtimyyjä ei koskaan tuputa. Hänen ei tarvitse. Hän on kuunnellut asiakastaan ja tietää, onko hänen edustamastaan tuotteesta asiakkaalle hyötyä vai ei. Jos ei ole, niin tähti ei tyrkytä. Miksi tyrkyttäisi? Onhan Suomi ja mahdollisesti maailmakin täynnä asiakkaita, joille hänen ratkaisuistaan on todella iloa.

Myyjän tärkein tehtävä on auttaa asiakkaita.  Työn ydin on arvon tuottaminen asiakkaalle: B2B-myynnissä keskeistä on asiakkaiden ongelmien ratkaiseminen ja keinojen keksiminen, joilla asiakkaasi voivat menestyä omassa liiketoiminnassaan entistäkin paremmin.

Tähtimyyjä auttaa asiakasta, mutta tulee myös itse autetuksi. Hän ei ole yksinäinen susi, vaan nauttii myyntityön tiimihenkisyydestä. Meillä Mandatum Lifessa hyviä ideoita ja onnistumisia kierrätetään, jotta kaikki oppivat niistä. Myyjät tukevat toisiaan, ja myyntijohto on aina vahvasti mukana valmentamassa ja auttamassa myyjää työssään. Myyntityössä kaikki caset eivät aina mene maaliin, mutta mokakin on mahdollisuus, nimittäin mahdollisuus oppia.

Myyntikoulutus kannattaa varmasti. Myyntitaidoista on hyötyä jokaisella alalla, olipa tarkoituksena keskittyä omalla urallaan myyntiin tai ei. Esimerkiksi työpaikkahaastattelu on aina myyntitilanne, ja jokaisen johtajan urasta kiinnostuneen on osattava myydä ideansa organisaation sisällä muille.

Olen tehnyt myyntityötä koko urani. Suosittelen alaa mielelläni ja lämpimästi. Hyvistä myyjistä on aina pulaa, olipa taloustilanne mikä tahansa. Myyminen on asiakkaan konsultointia, ratkaisujen hakemista ja auttamista. Tapaat koko ajan uusia ihmisiä, opit uutta ja koet upeita onnistumisen kokemuksia yhdessä myyntikollegoidesi kanssa. Alalle valikoituu ihmisiä, jotka näkevät jokaisessa tilanteessa mahdollisuuksia –sellaisten ihmisten kanssa on ilo työskennellä.  Myyntityössä tiedät olevasi hyödyksi. Se on palkitseva tunne.

Ville Porkka
Myyntijohtaja
Mandatum Life

Comments are closed.