Vuoden 2021 voittaja Aurora Korjus: “Kilpailu sai innostumaan myynnistä”

Aurora Korjus

Aurora Korjus opiskelee liiketalouden tradenomiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa. Opinnoissaan hän on erikoistunut myyntiin ja markkinointiin. Erikoistumisopintojensa ansiosta Aurora päätyi myös osallistumaan Best Seller Competitioniin.

Ennen kilpailuun osallistumista Auroran ajatuksena ei ollut voittaa. Hän näki kilpailun ennen kaikkea uutena ja hauskana kokemuksena, hyppynä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Treenasimme yhdessä, emmekä kilpailleet toisiamme vastaan

XAMKissa henkilökohtaisen myyntityön kurssi on pakollinen osa myynnin ja markkinoinnin erikoistumisopintoja. Kurssilla opeteltiin myyntiä ja harjoiteltiin myyntitilanteita porukassa. Kurssin huipentuma oli oma kilpailu, jossa myynnin ammattilaiset toimivat ostajina ja tuomareina. Tämän kilpailun perusteella valittiin Best Seller -kilpailuun etenevät opiskelijaa.

Kuusi kilpailussa menestynyttä opiskelijaa lähti valmentautumaan kohti Best Selleriä. Valmentajiksi tulivat Kirsi Soulamo ja Katariina Palmu, lisäksi valmennuksessa vieraili muutamia myynnin ja esiintymisen ammattilaisia, jotka antoivat omat vinkkinsä myyntityöhön. Heidän kanssaan tehtiin myös myyntiharjoituksia.

Kilpailusta on jäänyt Auroralle todella hyvät fiilikset, tietysti – voittohan sieltä tuli. Kilpailu oli todella hauska kokemus, ja erityisesti studiolle pääsy etäajasta huolimatta oli positiivista. On täysin eri asia jännittää paikan päällä muiden sijoittumista kuin kotona omissa oloissaan.

Parasta kilpailussa oli kuitenkin XAMKin tiimi. Valmennukseen osallistuneen tiimin yhteishenki oli koko ajan todella hyvä. ”Treenasimme yhdessä, eikä ollut mitään ajatusta, että tässä kilpaillaan nyt toisiamme vastaan”, Aurora kertoo.

Mitä kilpailun jälkeen?

Opintonsa Aurora aloitti restonomina. Hän oli varma, että hänestä tulee hotellin johtaja. Melko pian Aurora kuitenkin ymmärsi, ettei se olekaan hänen juttunsa. Tradenomiopinnoissaan Aurora halusi suuntautua markkinointiin, erityisesti sosiaalisen median markkinointiin. Myynti tuli hänen mielestään pakollisena pahana suuntautumista valittaessa.

Henkilökohtaisen myyntityön kurssi ja erityisesti Best Selleriin osallistuminen avasivat silmät myynnille, ja nyt Aurora keikkuu myynnin ja markkinoinnin välillä. Hän on avoin uusille mahdollisuuksille ja haluaa katsoa, mihin elämä vie. Markkinointia ja uutta intohimoaan myyntiä Aurora ei haluaisi kumpaakaan sulkea pois, ja onneksi myynti ja markkinointi kulkevatkin myös pitkälti käsi kädessä.

Kilpailun jälkeen Auroran LinkedIn räjähti. Vieläkin, kaksi viikkoa kilpailun jälkeen, tulee kommentteja ja tykkäyksiä sekä connection-pyyntöjä. Aurora sai osana palkintoa tapaamisen kilpailun pääsponsorin Lime Technologiesin toimitusjohtajan Nils Olssonin kanssa. Tapaaminen oli nuorelle ihmiselle hyvin antoisa. Keskustelua käytiin yleisesti Limestä ja myynnistä, mutta Aurora sai myös antaa omat vinkkinsä siihen, miten Lime voisi Suomessa löytää opiskelijoista uusia työntekijöitä.

Valmennus kasvatti itsevarmuutta

Vaikka kilpailuun valmistautumiselle piti varata aikaa, ei Auroralla kulunut tähän yhtä paljon aikaa kuin hän oli ajatellut. Kilpailun loppuvaiheessa häneen iski jopa paniikki siitä, onko hän valmistautunut tarpeeksi. Finaalin päästessään ja ostajaprofiilin muuttuessa Aurora ajatteli pari päivää, ettei tiedä mistä pitäisi aloittaa. Tiimin tuki korostui tässä vaiheessa, sillä he osasivat poimia ostajaprofiilista asioita, joita ei itse huomannut. Valmentautumisessa ei tullut missään vaiheessa yksinäinen olo.

Kilpailuun ja valmennukseen osallistuminen on auttanut erityisesti omien vahvuuksien ymmärtämisessä ja sen sisäistämisessä, että itsestä voi tulla myyjä ja itsestä löytyy hyvän myyjän ominaisuuksia. Kilpailu antoi myös paljon lisää itsevarmuutta. XAMKin valmentaja Kirsi piti myös jokaiselle osallistujalle omat coaching-sessiot, joissa paneuduttiin omiin vahvuuksiin, heikkouksiin ja niiden hyödyntämiseen myyntitilanteessa. Sessiosta sai todella paljon keinoja itsensä kehittämiseen, mikä kasvatti myös omaa itsevarmuutta, eikä myyminen tuntunut enää niin hankalalta.

Voitosta kuullessaan Aurora laittoi äidilleen sekä Kirsille viestiä, vaikka Kirsille oli jo soitettu. Tietokone meni kiinni, sukkahousut jalkaan, ja meikkaaminen alkoi. Illalla XAMKin kilpailijoilla oli vielä omat voitonjuhlat Kouvolan kaupungintalon portailla.

Comments are closed.