Jos myyntiuraasi pohdit nyt, sä takuulla yllätyt

Kevät on opiskelijalle työnhaun aikaa. Silmissä siintää unelmien kesätyö, opintoja vastaava harjoittelujakso tai se ensimmäinen oman alan työpaikka.

Työnhaku on aina kahden kauppa. Niin yritys kuin hakija toimivat molemmat myyjinä ja asiakkaina toisilleen. Hakija haluaa vakuuttaa yrityksen omasta osaamisestaan, kun yritys taas haluaa vakuuttaa hakijan tarjoamistaan uramahdollisuuksista.

Mitä hakija sitten voi tehdä herättääkseen potentiaalisen työnantajan mielenkiinnon?

Kun hakijoita yhtä pestiä kohden saattaa olla useita kymmeniä, esiin pomppaavat ne, joilla on jotain kiinnostavaa kerrottavaa itsestään. Omaa erottautumistaan kannattaa pohtia tarkoin. Kaikella kokemuksella on merkitystä ja saatatkin yllättyä siitä, millaisia vahvuusalueita historiastasi löytyy.

Kerron tarinan eräästä Villestä. Hänen CV:nsä kattaa listan erilaisia pestejä: hampurilaismyyjä, laivan siivoja, piccolo. Noin muutaman mainitakseni.

”Samanlainen CV kuin minulla ja kymmenellä ystävälläni. Eihän noita kannata edes mainita CV:ssä”, ajattelisi joku tietämätön.

”Työtehtäviä, jotka muokkasivat Villestä myyjän”, ajattelen minä.

Aivan totta, Ville olen minä. Olen penkonut omaa työhistoriaani ymmärtääkseni niitä reittejä, joiden kautta olen raivannut tieni myyntijohtajaksi. Tässä muutama oppi, jonka olen matkan varrelta kerännyt.

1) Hampurilaistiskilläni kävivät niin mummot kuin vaippaikäiset. Kohtasin joka päivä kymmeniä erilaisia asiakkaita. Niin vessan putsaaminen, rasvakeittimien käsittely kuin tehokas kassatyöskentely olivat yhtä tärkeitä asiakkaan tyytyväisyyden kannalta, oli asiakas sitten vanha tai nuori, mies tai nainen. Palveluasenne ja asiakaslähtöisyys olivat kaiken A ja O.

2) Laivalla siivotessani opin ottamaan vastaan palautetta, lähinnä negatiivista. Kun asiat oli hoidettu huonosti, tuli sanomista. Kun siivoukseen oltiin tyytyväisiä, kukaan ei sanonut mitään.

3) Piccolona opin olemaan jatkuvasti esillä. Ajattelin toimivani ikään kuin yrittäjänä. Piti pystyä venymään ja toimimaan ennakkoluulottomasti. Enhän voinut koskaan tietää, keneltä saan tippiä ja keneltä en. Opin positiivista periksiantamattomuutta, josta olen myöhemmällä myyntiurallani voinut olla moneen otteeseen kiitollinen.

4) Jos jotain olen oppinut kaikista työpaikoistani, niin se on tämä: kaikki työ on tärkeää. Jotta asiakkaat ovat tyytyväisiä, tulee usean palasen loksahtaa kohdalleen. Yhteistyön merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Kerrataanpa siis vielä. Samanlainen CV kuin kaikilla muilla? Ei, vaan rikas työhistoria ja monipuolisia tehtäviä ja kokemuksia, jotka ovat olleet tärkeitä palikoita matkallani myyntijohtajaksi Mandatum Lifella.

Tässä siis vinkki: opettele katsomaan työuraasi myyntilasiesi läpi. Alat pian löytämään syy-seuraussuhteita, jotka auttavat sinua paketoimaan osaamisesi rekrytoivaa yritystä innostavaksi kokonaisuudeksi.

Parhaimmassa tapauksessa yritys kiinnostuu ja palkkaa sinut. Pahimmassa tapauksessa saatat vaikka oppia jotain itsestäsi.

Ville Porkka
Myyntijohtaja
Mandatum Life

Mandatum Life järjestää Best Seller -kilpailussa 27.4.
CV-klinikan kilpailijoille klo 10.00 ja klo 13.15. HR Partner Noora Marttinen auttaa sinua löytämään CV:si vahvuudet.

Comments are closed.