Toimi hyvänä esimerkkinä

Myynnin ja markkinoinnin amattilaiset MMA järjesti tiistaina 2.2.2016 yhteistyössä Rainmakerin kanssa Myynnin Päivän Helmi Liiketalousopiston toisen asteen opiskelijoille. Tarkoituksena tutustuttaa opiskelijat myynityöhön ja siihen miten vaativa myynityö eroaa kaupan tai vaateliikkeen kassatyöskentelystä. Päivän luennoitsija, Lauri Kurki, kertoi esityksessään mitä ala-asteikäiset lapset ovat sanoneet myyntityöstä.

Mitä on myyntityö:

  • Se on “Osta, osta osta..!”
  • Tyrkyttämistä
  • Ajetaan ympäri kaupunkia ja huudetaan
  • Kaupunkilaisten tapa ansaita rahaa

Kuinka jo pienet lapset osaavat ajatella, että myyntityö on inhottavaa tyrkyttämistä ja väkisin myymistä. Tuskin he ovat tätä itse keksineet. Asenteet tarttuvat ympäristöstä.

Todellisuudessa myyntityö vaatii tekijältään suurta määrää empatiaa, tavoitteen asettelua, itsekuria kuuntelun taitoa, ongelmanratkaisukykyä sekä tuotetuntemustakin. Olen usein törmännyt myyntityötä verrattavan huippu-urheilusuoritukseen, jossa suorittaja valmistautuu henkisesti ja hallitsee jännitystä, hän harjoittelee tapaamisen kulun, kulkee vastapuolen kanssa läpi kilpailun ja toivottavasti voittaa ottelun. Ainoa ero on siinä, että myynityössä tulisi pyrkiä tasapeliin, jossa molemmat voittavat ja ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Harva toimenkuva myyntityön lisäksi vaatii yhtä paljon henkistä vahvuutta, kykyä asettaa korkeita tavoitteita ja jopa ylittää niitä. Mutta tiedätkö mitä? Myyjät nauttivat työstään. Ehkä ajattelet, että myyjät ovat vain tietyn tyyppisiä ihmisiä – ulospäinsuuntautuneita ja tavoitteellisia – myyjäksi synnytään. Olen samaa mieltä. Sillä me kaikki synnymme polte sisällämme ja me kaikki nautimme kun saavutamme tavoitteitamme ja saamme haastaa itsemme. Tarve tuntea mielihyvää ja saada asioita aikaiseksi on rakennettuna meihin jokaiseen ja sen takia sinustakin voi tulla hyvä myyjiä omalla persoonallisella tavallasi.

Milloin kaikki muutkin ympärillämme ymmärtävät, että juuri myyntityö pitää talouden rattaat pyörimässä? Milloin lakkaamme tartuttamasta ennakkoasenteita nuorimpiinkin ympärillämme? Voit aloittaa itsestäsi. Tehdään lupaus – sinä ja minä – tästä eteenpäin annamme pienten tehdä omat johtopäätöksensä ja suhtautua myyntityöhön avoimin mielin vartenotettavana tulevaisuuden ammattina. Näytetään heille esimerkkiä siitä, millaista todellisuudessa on hyvä myyntityö.

Joanna Purosto
Nuorisoasiamies
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Comments are closed.