Hei me larpataan! – myyntiosaamista tietotekniikan opiskelijoille

Larppasin tänä aamuna. Siis leikin roolipeliä, live action role playtä, tietotekniikan opiskelijoiden kanssa. He myivät ja minä ostin tietotekniikkaa. Selvennykseksi todettakoon, että olen itse pesunkestävä myyntinainen, kaukana nörtistä. Työskentely IT-yrityksissä toistakymmentä vuotta on tosin tartuttanut minuunkin jonkin verran ymmärrystä alasta. Nyt opetan Haaga-Heliassa tietotekniikan opiskelijoille myyntiä ja tutkin sitä.

Larppausharrastus vetoaa moniin siitä syystä, että pelin aikana voi kokeilla jonain muuna olemista, kohdata uusia ja erilaisia tilanteita ja katsella maailmaa jonkun toisen silmien läpi. Pelaaja voi saada pelin ajaksi roolin, joka on tyystin erilainen kuin hänen arkinen minänsä: avaruusaseman kapteeni, samuraisoturi tai vaikkapa myyjä!

Myynti on kuulunut viime syksystä lähtien jokaisen Haaga-Helian tietotekniikan opiskelijan opintosuunnitelmaan. Suurimmasta osasta ei varmastikaan tule myyjiä, mutta uskon jokaisen hyötyvän myyntitaidoista: asiakkaan saappaisiin asettumisesta, hyvistä vuorovaikutustaidoista sekä kyvystä keskustella bisneshyödyistä ja pukea sanoiksi asiakkaalle tuotettava arvo.

Toimintaympäristömme muuttuessa yhä kompleksisemmaksi myyjiltä odotetaan T-mallin mukaista osaamista. Osaamisen pitää olla laaja-alaista, mutta toisaalta jollain alueella on oltava myös syvälle menevää asiantuntemusta. IT-alalla syvää asiantuntemusta edustavat tyypillisesti asiantuntijat. Ne heistä, jotka osaavat myydä, ovat kullanarvoisia ja heillä on paikkansa rekrykonsulttien puhelimien pikavalinnoissa.

Aito kuuntelu on menestyvän myyjän yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Asiantuntijat ovat sikäli veikeää porukkaa, että he eivät useinkaan puhu suuna päänä, vaan kuuntelevat molemmilla korvilla. Aidosti, asiakkaan maailmasta kiinnostuneena. Siitä on vain kivenheitto oikean ratkaisun rakentamiseen asiakkaalle ja onnistuneeseen myynticaseen. Nyt kun myyntikurssit on saatu pyörimään, uskon tietotekniikan yksiköstä muutaman vuoden kuluttua tulevan kovia haastajia Best Seller –kisaan. Sitä odotellessa – larppaillaan!

Heidi Kock
Projektipäällikkö
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Comments are closed.