Best Seller Competition 2016 voittaja Salla Pantsar: kilpailukokemus ja sen tuomat mahdollisuudet

Epäröin kauan koulun kisajoukkueeseen pyrkimistä, suoraan sanottuna pelkäsin että epäonnistuisin täysin. Myyntipuheen runko ja myytävä tuote olivat aivan uusia asioita minulle, enkä kokenut olevani varma niistä puhuessani. Pikkuhiljaa koulussa tehdyt harjoitukset auttoivat minua ymmärtämään myytävän tuotteen ja sen miten sitä kannattaisi kilpailussa myydä. Tällöin myös ajatus kisajoukkueeseen hakemisesta vahvistui, – ehkä pystyisinkin myymään tuotetta joka ei ole vahvinta osaamistani!

Kun sain tietää päässeeni koulun kisajoukkueeseen aloin pohtimaan mitä asioita minun tulisi muuttaa myyntipuheessani. Tällöin myös karsinnassa yhtä aikaa olleilta luokkakavereilta sai hyviä vinkkejä ja palautetta. Aloin pikkuhiljaa hiomaan myyntipuhettani omanlaisekseni. Järjestelmällisen luonteeni vuoksi jaoin myyntikeskustelun mielessäni moniin osiin ja harjoittelin jokaiseen osaan muutaman myyntilauseen jonka haluaisin ehdottomasti saada sanotuksi kilpailussa. Rakensin koko myyntipuheeni näiden ’’tukilauseiden’’ ympärille.
Vaikka harjoittelin myyntipuhetta yksinäni sanasta sanaan, halusin pitää mielessäni, että myyntitilanteessa mitä tahansa voi sattua ja siihen pitää myös osata varautua.

Finaalissa käyttämääni myyntipuherunkoa en harjoitellut kuin muutaman kerran, sillä uskalsin luottaa siihen että olin harjoitellut viime kuukausina tarpeeksi. Ja onneksi uskalsin! Uskon, että liika pänttäys olisi tehnyt myyntikeskustelustani liian väkinäisen, enkä olisi pystynyt reagoimaan finaalissa tulleisiin yllätyksiin yhtä avoimesti. Ennen finaalia sparraajalla oli tärkeä rooli, pystyin vielä viimeisen kerran varmistamaan mieltä askarruttavat kohdat myyntipuheessani ja kysymään vinkkejä sekä saamaan vertaistukea jännitykseen!

Vaikka finaalin myyntitilanne kaikkine kameroineen ja mikrofoneineen jännitti, yritin pitää mielessäni, että myyntipöydässä minua on vastassa toinen ihminen ja että myynti onnistuu parhaiten ihmiseltä ihmiselle. Pyrin koko myyntipuheeni aikana kertomaan ostajalle asiat selkeästi ja asiallisesti, kuin tuttavalleni.

Mitä kisasta jäi sitten käteen? Ennen kaikkea kisa antoi luottamusta omaan osaamiseen ja tekemiseen, samalla se oli myös hyvää ensimakua tulevasta työelämästä. Juuri kilpailun tapaiset käytännön harjoitukset työelämää varten ovat mielestäni ammattikorkeakoulun parasta antia.

Kilpailu herätti myös kiinnostustani uusia yrityksiä kohtaan ja avasi silmiäni sille, että pystyin myymään täysin vierasta tuotetta oman mukavuusalueeni ulkopuolelta.

Kilpailupäivän jälkeinen illallinen yritysten edustajien kanssa on jäänyt mieleeni erityisen vahvasti. Illallisella oli mahdollista vaihtaa muutamia mietteitä eri yritysten edustajien kanssa ja luoda kontakteja tulevaisuutta varten. Illallisen aikana sainkin monta tärkeää käyntikorttia ja potentiaalista työtarjousta tulevaisuuteeni. Mielestäni oli mahtavaa nähdä kuinka eri yritysten edustajat kertoivat avoimesti näkevänsä potentiaalia, juuri meissä, pian työelämään siirtyvissä nuorissa. Best Seller Competition mahdollisti minulle myös erinomaisen harjoittelupaikan yhteistyökumppani Canonilta. Kisasta saamallani itsevarmuudella uskallan rohkeasti lähteä työelämään ja sen haasteisiin, valmistumiseni jälkeen.

Salla Pantsar
Best Seller Competition 2016 voittaja
Turun ammattikorkeakoulu

Comments are closed.