Iris Vehviläinen sijoittui aikoinaan toiseksi – ja se muutti hänen uransa täysin

Artikkeli: Academic Work

Noin kymmenen vuotta sitten kilpailussa mukana ollut Iris Vehviläinen
sijoittui finaalissa toiseksi – ja se muutti hänen uransa täysin. Nyt
Iris kertoo tarkemmin kilpailun aikaisista fiiliksistä, ja siitä miksi
kisa oli hänen uralleen niin merkittävä. 

Mikä sai sinut mukaan lähtemään kisaan?

Omina opintoaikoina kilpailua varten järjestettiin kurssi, josta valittiin mukaan noin puolet itse kisaan. Ajattelin silloin, että se kyseinen kurssi olisi hyvä tapa täydentää omia opintopisteitä, joten päätin mennä kyseiselle kurssille. Olin aina ajatellut, että työllistyisin johonkin ”back office” -työhön, enkä ollut silloin niinkään kiinnostunut myyntityöstä.

Minut valittiin kurssilta mukaan kilpailuun. Se oli urani kannalta merkittävä käännekohta.

Minkälaisia ajatuksia kilpailun tai kurssin aikana heräsi?

Olin jo pitkään ajatellut, että myynti ei todellakaan ole minun juttuni. Kurssin aikana aloin kuitenkin ensimmäistä kertaa miettiä, että asiakastyöhän on aika kivaa. Olisiko myynnissä sittenkin jotain minua varten? Ja voi vitsi sitä fiilistä, kun sain tietää, että pääsin mukaan kilpailuun!

Monenneksi sijoituit ja minkälaisia ajatuksia se herätti?

Se onkin aika hauska tarina! Muistan, että minua jännitti todella paljon osallistua. Olin oikeastaan täysin varma, että en tule pääsemään finaaliin, sillä tiesin muiden osallistujien olevan todella hyviä.

Sen takia olinkin ihan puulla päähän lyöty, kun kuulin että olisin mukana finaalissa. Sijoituin lopulta toiseksi. Se ei edes osannut harmittaa yhtään, koska olin aidosti niin yllättynyt sijoituksestani. Olin ylittänyt itseni aivan totaalisesti, sillä olin koko ajan vain ajatellut, että minusta ei missään nimessä ole myyjäksi.

Kilpailun ansiosta tajusin, että tätä voisin tehdä työkseni. Se sai minut lähtemään myyntityön pariin, joten se oli todella merkittävä juttu minun uralleni. En usko, että olisin päätynyt myyntiin ollenkaan, jos en olisi osallistunut kurssille tai lähtenyt mukaan kilpailuun.

Minkälaisia vinkkejä antaisit tämän vuoden kisaajille?

Ensimmäiseksi haluan sanoa, että kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan kisaan! Hyvänä ohjeena pidän sitä, että tekee asiat kunnolla ja on mukana tietynlaisella nöyryydellä. Ne asiat veivät minut pitkälle, vaikka tärkein asia itselle oli tietenkin oman suunnan löytäminen.

Iris työllistyikin heti kilpailun jälkeen myyntityön pariin, ja on sen jälkeen rakentanut nousujohteisen urapolun erilaisissa myynnin rooleissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Academic Workilla Sales Process Specialistina. Käytännön myyntityö ei siis tällä hetkellä kuulu hänen työnkuvaansa, mutta se on aina lähellä hänen sydäntään.

Iris muistuttaa myös, että hyväksi myyjäksi ei synnytä. Siihen kasvetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *