Vuoden 2010 voittaja: Mikko Junkkari

Nimi: Mikko Junkkari

Best Seller -kilpailuvuosi: 2010

Ammattikorkeakoulu: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Arvosana omasta Best Seller -kokemuksesta: 10

Nykyinen työnantaja ja titteli:  Gartner, Senior Account Executive

1. Kuinka kauan omasta Best Seller -voitostasi on?

Voitin aikanaan ensimmäisen Best Seller -kilpailun, joka järjestettiin vuonna 2010. Kilpailu on kehittynyt vuosien varrella paljonkin, mutta ensimmäisen kilpailun vaikeutena erikoisuutena, kuinka silloin ei toiminutkaan videointi neuvottelutilasta auditorioon. Finaali hoidettiin sitten auditoriossa yleisön edessä. Sen myötä on mieleen jäänyt ihan huikea kokemus saada vetää oma suoritus auditorion edessä ns. ”livenä”. Se oli todella jännä tilanne ja ehdottoman hieno muisto. Toisena on jäänyt mieleen kilpailun voittajan julkistamistilaisuus, kun kuulutettiin voittajan nimi ja ymmärsi voittaneensa koko kilpailun.

2. Mitä kilpailu antoi Sinulle? Mikä on paras muistosi kilpailusta?

Kilpailu on antanut ihan huikeasti itseluottamusta ja mahdollisuuksia työelämän puolelta. Itseasiassa samana päivänä, kun voitin kilpailun, solmin työsopimuksen Telian kanssa. Olin kyllä Telialla silloin harjoittelussa, ja kilpailu ei varmaan pelkästään tuonut työsopimusta, mutta kilpailulla oli varmasti hyvä vaikutus siihen. Ja sain toki muitakin mielenkiintoisia työtarjouksia kilpailun myötä. Sain myös osoituksen siitä, että on toki jotain voittanut, mutta on päässyt myös näyttämään omaa osaamistaan tapahtumassa, missä kaikki sponsorit ja muut sidosryhmät ovat mukana sellaisessa roolissa, että he ovat sinun mahdollisia työnantajia tulevaisuudessa.

3. Oletko saanut hyödyntää kilpailua varten opittuja taitoja myöhemmin työelämässä?

Olen ehdottomasti saanut hyödyntää Best Seller -kilpailussa opittuja taitoja myöhemmin työelämässä. Se, mitä kilpailussa varsinaisesti tehdään, on ihan päivittäistä myyjän arkityötä ja toteutan samoja oppeja jokapäiväisessä työssäni. Eli käytännössä voiton jälkeen siirryin työelämään ja myyntiprosessia toistan päivittäisessä työssäni. Yksi konkreettinen esimerkki kilpailun hyödystä oli, kun nykyisen työnantajani Gartnerin työhaastattelussaprosessissa yksi osuus oli tällainen saman tyyppinen lyhyt roolipeli, johon oli valmiiksi kirjoitettu agenda.

Kilpailusta sai myös hyvän rungon selkärankaan siitä, miten tapaamisia kannattaa viedä läpi ja mitkä ovat tapaamisen keskeisiä elementtejä, mitkä toistuvat sitten taas myyjän työssä ihan joka ikinen arkipäivä.

4. Kannattaako osallistua kilpailuun?

Kannattaa osallistua kilpailuun, ihan ehdottomasti! Olen tähän kysymykseen vastannut useasti aikaisemminkin ja ollut muutamissa Best Seller -kilpailuissa itse paikalla tuomarin roolissa. Yritän ensi keväänä myöskin päästä Turkuun katsomaan kilpailua muutaman vuoden tauon jälkeen. Haluan edelleen olla itsekin mukana kilpailussa jollain tavalla.

Osallistujan näkökulmasta, kilpailu on ihan mieletön mahdollisuus peilata koulussa opittuja taitoja työelämäkontekstissa, koska se mitä kilpailussa tehdään, on pitkälti niitä asioita mitä työelämässä tarvitaan. Jos on tuollainen mahdollisuus mennä arvioinnin läpi ja saada siitä vielä palaute ja kehitysehdotuksia, niin en voi olla suosittelematta kilpailua jokaiselle opiskelijalle! Best Seller on hieno tapahtuma, hieno konsepti.

5. Terveisiä tuleville Best Seller -kilpailijoille?

Ensinnäkin, aloitan sillä, että onnittelen kaikkia opiskelijoita, jotka ovat valinneet lähteä mukaan kilpailuun. Se kertoo jo tietynlaisesta rohkeudesta ja kunnioituksesta omaa ammattitaitoa kohtaan sekä halua kehittää omaa ammattitaitoaan. Rohkea temppu mennä ison yleisön arvioitavaksi.
Toiseksi haluan sanoa, että tämä on  ”one-time-opprtunity” jokaiselle kilpailijalle ja haluan kannustaa laittamaan kaiken peliin ja näyttämään oma ammattitaito. Kilpailu on mieletön mahdollisuus päästä kehittymään, mutta myöskin näkymään työelämäkumppaneille. Ja tiedän monta voittajaa, jotka ovat kilpailun jälkeen olleet erittäin hyvin työllistettyjä ja haluttuja työntekijöitä sekä menestyneitä omassa työssään. Olen itsekin suositellut kilpailijoita eteenpäin kollegoille ja omalle HR-osastollemme.

Onnea ja menestystä kilpailuun!

Mikko Junkkari

Comments are closed.