Valmentajan viisi viisasta: näin saavutat huippumyyntikunnon – oikeaan aikaan!

Artikkeli: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK

Olen valmentanut Best Seller Competition –kilpailuun osallistuvia opiskelijoita Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa nyt nelisen vuotta. Valmentajan rooli on ollut erittäin mieluisa ja inspiroiva. Parhaimmillaan hyvässä valmennussuhteessa nimittäin siirtyy energiaa molempiin suuntiin. Valmennusintoa on lisännyt se, että heti toisena vuonna saavutimme ensimmäisenä vuonna asettamamme tavoitteen, kun kilpailijamme Maija Bellaouer nousi hopeasijalle Best Seller Competition –kilpailuissa Turussa keväällä 2019.   

Missä piilee onnistuneen valmentautumisen salaisuus? Miten löytää huippumyyntikunto, juuri oikeaan aikaan? Uskon seuraavien viiden vinkin voimaan.

1. Käännä sisäinen puheesi kannustuskanavalle

Miten paljon kannustat itseäsi? Vai onko sisäisessä puheessasi jatkuvasti soimaava sointi? Voit vaikuttaa itse kasvuusi positiivisella puheella. Kirjassaan ”Inner Game of Tennis” W. Timothy Gallwey kertoo mielemme sisäisestä pelistä, jossa kaksi erilaista minää käy jatkuvaa taistelua. Minä-ykkönen määrää, käskee, tiuskii, kritisoi, arvioi ja analysoi, kun taas minä-kakkonen on positiivinen, tunteella ja liikoja ajattelematta tekevä. Kumpaa minää sinä pääasiallisesti kuuntelet?

Sisäisellä puheella on merkittävä vaikutus kilpailusuoritukseesi. Tyhjennä mielesi luopumalla arvostelevasta puheesta, niin hyvästä kuin pahasta. Löydä rentoutunut keskittyminen tekemiseesi. Itseluottamus ja harjoittelun kautta syntyvä hyvä tuntuma avittavat sinut ns. flow-tilaan. Huippusuoritukset ovat entistä lähempänä. Voitat. 

2. Harjoitus tekee mestarin

Mahdollisimman autenttiset myyntitreenit erilaisten vastapelureiden kanssa tuovat rutiinia ja varmuutta. Harjoitella voi puhelimella, Zoomissa, Teamsissä, Whatsappilla, Mesellä – vaihtoehtoja riittää. Pääasia, että harjoittelet. Harjoittele äidin, isän, siskon, veljen, kaverin, kummin kaiman, opettajan, työkaverin, pomon ja tietenkin muiden valmennuksessa olevien kanssa.

3. Rohkea rokan syö

Älä myöskään pelkää pyytää sparrausapua pitkään myyntityötä tehneeltä puolitutulta tai jopa hieman tuntemattomammalta idoliltasi. Kehitä sopiva pikku pitchausteksti, jolla voit lähestyä myyntiguruja vaikkapa LinkedInissä. Samalla verkostoidut ja rakennat omaa ammatillista profiiliasi. Rohkeus ja uskallus auttavat sinua aina!

4. Ota vastaan palautetta

Pyydä palautetta ja opi myös ottamaan sitä vastaan. Rehellisesti. Kehittymisesi tärkein edellytys on avoin mieli, ja ainoastaan sen kautta voit korjata toimintaasi oikean suuntaiseksi. Pidä yllä myös kokeilevaa mieltä: älä jumitu tiettyyn kaavaan, vaan virittäydy kunkin harjoituskumppanin erilaisuuteen. Kokeile ja löydä.

5. Tee itsellesi Best Seller Competition -leikekirja

Kerää itsellesi materiaalia joko sähköiseen muotoon tai ihan oikeaan leikekirjaan. Muovaa toimeksiantajan materiaalit sinun suuhusi ja persoonaasi sopiviksi. Visualisoi ja tuota omaa myyntipuhetta. Varasta ideoita ja kikkoja, mutta muokkaa ne itselle sopiviksi. Ulkoluku ei kanna pitkälle, mutta aito oma oppiminen kylläkin.

Toivotan jokaiselle kilpailijalle menestystä ja ennen kaikkea upeita oppimiskokemuksia!

Kirjoittaja Kirsi Soulamo (KTM, Certified Business Coach) toimii myynnin ja markkinoinnin lehtorina ja koulutusvastaavana Xamkissa eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Kirsin mottona on ”No limits” ja ”No regrets”. Vapaa-aikanaan Kirsi touhuaa liikunnan, business coachingin ja kansainvälisen musikkibisneksen parissa.

Comments are closed.