Tärkeintä on ylittää itsensä

Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja Timo Holopainen on ollut mukana eri myyntikilpailuissa jo yli viisi vuotta. Tänä vuonna hän toimii valmentajana toista kertaa Best Seller -kilpailussa. Aiemmin valmennettavat opiskelijat ovat onnistuneet, sillä sen ainoan kerran kun hän valmensi, valmennettava voitti.

Turun ammattikorkeakoululla on paljon kokemusta myyntikilpailuista. Tänäkin keväänä koulu järjestää neljä myyntikilpailua, ja lisäksi opiskelijoita osallistuu Best Seller Competitioniin sekä South-East Asian Sales Competitioniin. Myös Best Seller Competition järjestetään joka toinen vuosi Turussa.

Ennen ammattikorkeakouluun tulemista Timo työskenteli 20 vuotta teollisuudessa. Noin puolet työurastaan hän toimi erilaisissa tehtävissä myynnin kehittämisen ja johtamisen parissa. Näin hän on kerryttänyt laajaa osaamista, jota jakaa mielellään opiskelijoille. Lisäksi Timo on työuransa aikana toiminut sivutoimisena yrittäjänä kouluttaja-valmentajan sekä konsultin rooleissa, joten paloa opettamiseen ja mentorointiin on löytynyt jo pitkään.

Valmentaja oppii myös itse

Timon mielestä valmentamisessa, ja oikeastaan koko opettajan uralla, parasta on kilpailun jälkeinen hehku. Tämä hehku tulee opiskelijoista riippumatta siitä, voittavatko he vai ei. Myyntikilpailut Timo näkee ennen kaikkea opetus- ja oppimismenetelminä. Se, että opiskelijat pystyvät voittamaan itsensä, motivoi Timoa opettajana ja valmentajana. Valmennussessiot ovat opettavaisia myös Timolle – ”Kun käyttää kahta korvaa ja yhtä suuta, niin pystyy aina oppimaan.”

Best Seller -kilpailuun valmentavalle kurssille osallistuu 22 opiskelijaa. Kurssi huipentuu SALO-myyntikilpailuun, joka on yksi Turun ammattikorkeakoulun järjestämistä myyntikilpailuista. Se on ikään kuin kurssin lopputentti, ja edellytys kurssisuorituksen saamiselle. SALO-myyntikilpailusta kuusi parhaiten menestynyttä etenee Best Sellerin alkuerään.

Timon teesit kilpailijoille

Timolla on yksi yleinen ohje valmistautumista varten: harjoittelu. Opiskelijoiden tulee olla harjoituksissa oikealla asenteella liikenteessä – ”Jos haluaa saada, niin on pakko antaa.”

Timo kehottaa opiskelijoita myös nauttimaan kilpailusta. Se on erittäin hyvä paikka oppia itsestään ja omista vahvuuksistaan sekä kehittyä, varsinkin jos muistaa reflektoida omaa suoritustaan.

Yleiseksi ohjeeksi myyntiä varten Timo käyttää kolmen kovan koon muistisääntöä: Kysy, kuuntele, klousaa!

Comments are closed.